Budavár.hu

Kulturális kiadványok


2009. Századunk
„Századunk" A Budai Vár XX. százada (dvd film)
A filmen részletek láthatók a múlt század budavári történelmi eseményeiből. Az összeállítást a Magyar Nemzeti Filmarchívum anyagainak felhasználásával az Országos Széchenyi Könyvtár Történeti Interjúk Tára és a Magyar Mozgóképkincs Megismertetéséért Alapítvány munkatársai (Hanák Gábor vezetésével Ács László, Hanák Luca, Mészáros Balázs) készítették. A kiadvány angol és német felirattal is megtekinthető.


2008. Babits zarándoklat Budán
Babits zarándoklat Budán
A Budavári Önkormányzat Babits Mihály születésének 125. évfordulója alkalmából háromnapos kulturális programsorozatot szervezett. A kiadvány egy tájékoztató a fent említett eseményekről. A Babits zarándoklat Budán nem pusztán a költő és a Krisztinaváros kapcsolatát mutatja be, de felidézi azt az ihletett milliőt is, amelyben versek, esszék, a XX. századi magyar irodalom remekei és a Nyugat hasábjai is születtek.


2008.
Babits év 2008.
Visszafelé az úton - Emlékhajóval a Dunán
2008-ban Babits Mihály születésének 125. évfordulója alkalmából emlékeztünk a költőre. A programsorozat keretében szeptember 18-20. között megrendezett dunai hajóút az évad kiemelkedő eseményének számított. Szekszárd, Budapest és Esztergom város összefogása egy kiemelkedő kulturális eseményt hozott létre, melynek során lehetőség nyílt a Babits-hoz kötődő emlékhelyek megtekintésére a három városban. Az emlékút Esztergomból indult, ahol életének utolsó éveit töltötte és Szekszárdon fejeződött be, ahol minden elkezdődött. Az esemény célja a tisztelgés és ünneplés volt a nagy poéta előtt. Igyekezett a figyelmet a költő életútjára irányítani és minden érdeklődőt beavatni költészete világába.


2008.
A sziget ne melég magas
„A sziget nem elég magas" - Babits Mihály versei cd-n
A hanganyagon Babits Mihály tizennégy verse hallható egy-egy mai magyar színész előadásában. A felvétel a Budavári Önkormányzat által alapított Márai Sándor Kulturális Közalapítvány kiadása.


2007.
Budavári Szociális és Egészségügyi Tájékoztató

Tájékoztató a Budapesti I. kerület Budavári Önkormányzat által nyújtott szociális és gyermekjóléti támogatásokról, valamint az önkormányzat fenntartásában működtetett szociális, egészségügyi és gyermekjóléti intézményekről. A kiadvány hasznos információkat tartalmaz a kerület egyesületeiről, alapítványairól is.


2007. Helyzet kép
„Helyzet-kép"

A Budavári Önkormányzat környezetvédelmi kiadványa. Mindenki: egyén és közösség, intézmények és szervezetek rendelkeznek bizonyos felelősséggel a környezetért és az ehhez tartozó cselekvési lehetőséggel. A Budavári Önkormányzat kidolgozta saját környezetvédelmi programját. Ebben megfogalmazta azokat a lépéseket, amelyek egy környezetkímélőbb, ugyanakkor lakhatóbb, otthonosabb városi környezet kialakításához szükségesek. A kiadvány ezeket a lépéseket foglalja össze.

2007. Irodalmi séta
Irodalmi séta Gyurkovics Tiborral (dvd-film)

A dvd-filmen Gyurkovics Tibor és dr Nagy Gábor Tamás mutatja be az első kerület négy városrészét, és együtt emlékeznek Krisztinaváros, a Tabán, a Víziváros és Budavár történelmi múltjára.


2007. Mansfeld szoboravatás
Mansfeld Péter szobrának avatása

A XX. századi magyar történelem legfiatalabb hősének szobrát Melocco Miklós formálta meg, melyet 2007. március 21-én avatott fel dr. Nagy Gábor Tamás polgármester az első kerületben. A kiadványban az eseményen elhangzott beszédek olvashatók.