keresés:  

Tipi az óvodaudvaron

Indiánsátor épült az Iskola utcai óvoda udvarán a gyerekek örömére, és Cseh Tamás emlékére, aki egykor a szemközti házban élt és alkotott. Az előadóművész a hatvanas évek elején szervezte meg barátaival vidéki indiántáborát, amely zárt közösségként ma is működik.

Az Iskola utcai óvoda udvarán egy, az indián hagyományok szerint készült tipit állítottak fel. Ebből az alkalomból Hold bátyó mesélt a gyerekeknek az indiánok életéről, Hosszú dal, azaz Cseh András, Cseh Tamás fia pedig énekelni és táncolni tanította a kicsiket.
-Nincs gyermek, aki ne találkozott volna az indiánok világával, ami mindenekelőtt a becsületességről, a tisztaságról, a természetességről szól. Sajnos a mai felnőttek világában tapasztalható kapzsiság, mohóság, hatalomvágy gyakran elnyomja ezeket az értékeket - mondta dr. Nagy Gábor Tamás polgármester, aki több szülővel együtt részt vett az óvodai sátoravatón.
Mint ismert, a Budavári Önkormányzat Cseh Tamás halálát követően pályázatot írt ki egy egyedi műalkotás tervezésére az Iskola utca 35/b számú ház, illetve ennek környezetének megjelölésére. Itt kezdődött el ugyanis Cseh Tamás és Bereményi Géza közös alkotómunkája, amely ezerkétszáz dallal ajándékozta meg a magyar kultúrát. A felhívásra számtalan kiváló pályázat érkezett. Ilyen ötlet volt többek között, hogy az alkotópáros egykori lakóhelyével szemközt, a Vízivárosi Óvoda kertjében egy tipit építsenek - utalva arra, hogy Cseh Tamás a hatvanas évek elején a barátaival egy indiántábort hozott létre, s attól kezdve próbált úgy élni, mint az indiánok, átvéve kultúrájukat.