keresés:  

Cseh Tamás-dalok ötletpályázat a Várnegyed Galériában

Rendhagyó kiállítás nyílt a Várnegyed Galériában: a tárlat azokat a pályaműveket mutatja be a nagyközönségnek, amelyek a Cseh Tamás-dalok ötletpályázatra érkeztek. A pályaművek elbírálásánál figyelembe veszik a látogatói „szavazatokat”.


A Budavári Önkormányzat nyáron ötletpályázatot hirdetett Cseh Tamás és Bereményi Géza hajdani albérletének, az Iskola utca 35/A (ma 35/B) épületnek vagy környezetének megjelölésére. A felhívásra 65 pályázó 69 színvonalas pályamunkát adott be.
A nagy érdeklődésre való tekintettel az önkormányzat vezetése úgy döntött, a pályaműveket egy rendhagyó tárlat keretében a Várnegyed Galériában bemutatja a nagyközönségnek.
A tárlatot Bereményi Géza, Cseh Tamás alkotótársa nyitotta meg. Felidézte a közel 40 évvel ezelőtti megismerkedésüket, azt, ahogyan először találkoztak a később legendássá vált Iskola utcai albérletben és az első dal, Az ócska cipő születését. Mesélt az összeköltözésükről és az ezt követő, együtt töltött, termékeny másfél évről, amikor minden nap újabb és újabb dalok születtek.
Nem lesz könnyű dönteni - mondta a tervekből rendezett kiállítás megnyitóján dr. Nagy Gábor Tamás polgármester. Mint fogalmazott, Cseh Tamás dalai most is itt élnek a lelkünkben, ezért is gondolkodtak el róluk olyan sokan és fejezték ki érzéseiket különleges elképzelések formájában. A beérkezett pályaműveket két tanácsadó testület bírálja el. Az egyikben a felkért szakértők, Jankovics Marcell filmrendező, Osskó Judit építész, Bolberitz Henrik építész, és Zsigmond Attila, a Budapest Galéria főigazgatója működnek közre. A másik értékelő-bizottságot Bereményi Géza, Másik János zenész, Bérczes László rendező, Hanák Gábor történész és a család alkotja.
- A látogatókat arra kérjük, értékeljék a pályaműveket, írják le véleményüket, melyik ötlet, elképzelés tetszik a legjobban. A pályázat február végi eredményhirdetése előtt az itt megfogalmazott vélemények, a „vendégkönyv" is értékelésre kerül - mondta Nagy Gábor Tamás. A végső döntést végül az önkormányzat Képviselő-testülete hozza meg.

A Cseh Tamásnak emléket állító pályaművekből nyílt tárlat február 24-éig látható a Várnegyed Galériában.


Az ócska cipő

Az ócska cipőt egy este már
olyan vastagon lepte a sár,
hogy végül megállt,
csak bámult Desiré.

Desiré így suttogott:
"Istenem, istenem!
Micsoda vidék!
micsoda egy ócska vidék!

A cipőm milyen ócska már."
Épp egy kocsma előtt
gondolt arra Desiré,
mit is mondott Antoine.

Tán egy éve lehetett.
"Ne bámulj bambán, ha esik
az eső, az eső."
Jól van - gondolta Desiré -
Tovább megyek.
Istenem, istenem,
micsoda vidék,
micsoda egy ócska vidék,
nézd a cipőm milyen ócska már.