keresés:  

Budavár költségvetése továbbra is egyensúlyban

A Budavári Önkormányzat Képviselő-testülete legutóbbi ülésén elfogadta a kerület 2009-es költségvetését. A gazdasági válság és a kormányzati megszorítások ellenére az Önkormányzatnak idén sincs költségvetési hiánya, és nem kényszerül hitelfelvételre. A válság kezelésére az Önkormányzat tartalékok képzésével és „válság alap” működtetésével készül.

Elfogadta a 2009-es költségvetését a Budavári Önkormányzat Képviselő-testülete. A folyamatosan romló, instabil gazdasági környezet ellenére az Önkormányzat megőrizte pénzügyi egyensúlyát: ahogyan a korábbi években, úgy idén sem kényszerül hitelfelvételre és nincs költségvetési hiánya. A költségvetés egyensúlyát a takarékos és stabil gazdálkodás biztosítja, és az Önkormányzat nem éli fel a kerület vagyonát, hanem gyarapítja azt.
Mindezt a csökkenő állami támogatások mellett sikerült elérni. Az Önkormányzat 2008-ban reálértéken számolva 140 millió forinttal kapott kevesebbet a kötelező állami feladatok ellátására, idén pedig 65 millió forint az állami normatíva csökkenése.
A költségvetésből kiderül, hogy az Önkormányzat továbbra is valamennyi kötelező feladatát ellátja, nem kényszerül intézménybezárásra. Sőt, a takarékos és ésszerű gazdálkodás eredményeként továbbra is finanszíroz olyan önként feladatokat, amelyek a kerületben élők kényelmét, biztonságát szolgálják. Ilyen feladat például a Maros utcai szakrendelő üzemeltetése, a Zamárdi üdülő fenntartása, a graffiti-mentesítés folytatása, a kulturális programok és a civil szervezetek támogatása.
Az Önkormányzat a költségvetésben a válság ellenére jelentős és növekvő összeget tud biztosítani fejlesztési, felújítási feladatokra. Folytatódik a műemlékházak teljeskörű felújítása, az idei évben várhatóan kilenc épület tatarozása kezdődik meg a kerületben. Az épületek felújításához az Önkormányzat a fővárosi városrehabilitációs pályázaton nyert támogatást. Folytatódnak a kerületben az intézményi felújítások, az energiaárak drasztikus emelkedése miatt egyre sürgetőbbé válik például a fűtéskorszerűsítés, a hőszigetelések, nyílászáró cseréje. Az önkormányzati fenntartású utak felújítására az elmúlt évekhez képest kétszer annyit fordít az Önkormányzat.
A válság kezelésére az Önkormányzat tartalékok képzésével és „válság alap" működtetésével készül, amelyről a márciusi ülésén tárgyal majd a Képviselő-testület. A tervezet válságkezelési-csomag része a nem lakás céljára szolgáló helyiségek esetében a bérleti díj fizetésének átütemezése, és a bérleti díj befagyasztása 2010. december 31-ig. A tervek között szerepel az is, hogy az Önkormányzat az üresen álló helyiségeket nagyon kedvező feltételek mellett, alacsony bérleti díjat megállapítva adja ki a kerületi vállalkozók részére. Ezzel próbálja elősegíteni a munkahelyek megtartását, vagy esetlegesen új munkahelyek létrejöttét.
A válságkezelő csomag része lesz egy olyan alap is, amelyből az Önkormányzat a legrászorultabbak részére tud segítséget nyújtani