keresés:  

Sikerrel zárult a 18. Beethoven Budán Fesztivál

Hét teltházas koncerttel, kiváló hangversenyekkel és közönségsikerrel zárult az idei Beethoven Budán Fesztivál. A május 3. és 7. között megrendezett hangversenysorozat az eddiginél több koncerttel várta a zenerajongókat a Budai Várban. A nyitóhangversenyen bemutatkozott Záborszky Katariina hegedűművész, a kadenciaverseny győztese. A záró koncerten pedig elsöprő sikert aratott Beethoven IX. szimfóniája, amelyet Szabó Balázs orgonaművész két orgonára és kórusra írt át erre az alkalomra.


A Budavári Önkormányzat 18. alkalommal rendezte meg Beethoven budai fellépésének emlékét őrző koncertsorozatot. A fesztivált Szeneczey Balázs, Budapest főpolgármester-helyettese nyitotta meg. Az eseményen dr. Nagy Gábor Tamás polgármester átadta a 3000 euróval járó díjat a kadenciaverseny győztesének, Záborszky Katariinának, aki a Budafoki Dohnányi Zenekarral mutatta be kompozícióit Beethoven D-dúr hegedűversenyére.
A nyitóhangversenyen felcsendült emellett Beethoven - egészében ritkán hallható ¬- István király c. műve is a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Purcell Kórus előadásában, Hollerung Gábor vezényletével.
Május 4-én Érdi Tamás zongoraestjén Beethoven és Liszt művei hangzottak el, majd a következő napon Kelemen Barnabás, Maxim Rysanov és Kokas Dóra adta elő Bach és Beethoven műveit. A műfaji sokféleség a fesztiválon továbbra is fontos szempont volt, így a jazz-rajongók május 5-én, pénteken este a Várkert Bazárban új, Beethoven-inspirálta kompozíciókkal ismerkedhettek meg a Juhász Gábor Trió és Tálas Áron előadásában. Beethoven és Schubert dalainak világába május 6-án, szombaton Kolonits Klára szopránja és Ránki Fülöp zongorajátéka kalauzolta el a zenerajongókat. Ugyanezen a napon a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar Beethoven I. (C-dúr) és a II. (D-dúr) szimfóniáját adta elő.
Az 1800. május 7-i Beethoven-koncert évfordulójának emlékhangversenyén különleges „ősbemutatóra" került sor a Mátyás-templomban, amelyre már a koncert előtt egy héttel az összes jegy elkelt. Szabó Balázs orgonaművész kizárólag erre az alkalomra készítette el Beethoven IX. szimfóniájának átiratát két orgonára, amelyet Fassang László orgonaművésszel négykezes formációban adtak elő. A különleges hangversenyen Kolonits Klára, Kun Ágnes Anna, Horváth István, Kovács István és a Nemzeti Énekkar Antal Mátyás vezényletével énekelt.
A záróhangverseny végén - dr. Nagy Gábor Tamás Budavár polgármestere javaslatára - a közönség először jelnyelven fejezte ki tetszését és tiszteletét a siket mesternek, Ludwig van Beethovennek, majd 5 perces hangos tapssal köszönte meg az előadóművészeknek a csodálatos zenei élményt.
Aki nem jutott be a Mátyás-templomba, a Bartók Rádión még az előadás estéjén meghallgathatta az emlékhangversenyt, a következő hónapokban pedig M5-ön is megtekinthető lesz.
A Budavári Önkormányzat tervei szerint jövőre is megrendezi a Beethoven Budán Fesztivált. A szervezők célja, hogy 2020-ra - a zeneszerző születésének 250. és budai fellépésének 220. évfordulójára - egy nemzetközileg jegyzett zenei fesztivállá épüljön a koncertsorozat.