keresés:  

Költészet Napja

Márai Sándor egykori I. kerületi lakóházánál tartott ünnepi megemlékezést kedden, a költészet napján a Budavári Önkormányzat.

Nagy Gábor Tamás polgármester kiemelte, hogy ezen a napon kettős születésnapra emlékeznek, József Attila születése napján ünneplik a költészetet Magyarországon, de ugyanezen a napon, öt évvel korábban, 1900-ban született Márai Sándor is.

Ezért az I. kerületben hosszú évek óta minden április 11-én 11 órakor Márai Sándor-szobránál gyűlnek össze és az alkotó hajdani lakóhelyén, a Mikó utca és a Logodi utca találkozásánál található táblánál emlékeznek rá, valamint a magyar költészet, irodalom kiemelkedő képviselőire – tette hozzá.

„Mi magyarok nagy becsben tartjuk a költészetet, számunkra nemcsak szépséget jelent, játékot a szavakkal, hanem ennél sokkal többet, lelket, levegőt, életet” – hangsúlyozta a polgármester.

Kovács Ákos Kossuth-díjas énekes, zeneszerző elmondta: József Attila nélkül nem írta volna meg az Óda című számot, Ady Endre nélkül nem lenne az Érintő című dalban az a sor, hogy „Minden egész eltörött”. Nem élte volna meg a katarzisnak olyan hőfokát, amiért hálás, ha nem ismerné Faludy György Óda a magyar nyelvhez című megrendítő versét, s nem lenne dalszövegíró Radnóti Miklós Gyökér című verse nélkül.

Felidézte Latinovits Zoltán alakját, aki véleménye szerint a magyar vers fantasztikus közvetítője volt és számára személyes példa, ahogyan a színpadon működött, ahogy önmagát nem, de a dolgát komolyan véve alkotott.

Márai Sándor szobránál a résztvevők elhelyezték az emlékezés virágjait, koszorúit.