keresés:  

Záborszky Katariina hegedűművész nyerte a Beethoven kadenciaversenyt

Kihirdették a Budavári Önkormányzat Kadenciaversenyének győztesét. A zsűri Záborszky Katariina hegedűre írt kompozícióit ítélte a legjobbnak. A nyertes 2017. május 3-án, a Beethoven Budán 2017 fesztivál nyitóhangversenyén mutatkozhat be, és játszhatja el műveit a Budafoki Dohnányi Zenekarral.

A Budavári Önkormányzat által meghirdetett pályázatra összesen nyolc kadencia érkezett, melyek közül öttagú szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat. A fiatal hegedűművészeknek Beethoven D-dúr hegedűversenyének I., II. és III. tételéhez kellett új, eddig nem publikált kadenciát komponálniuk. Egy versenyző maximum három pályázatot küldhetett.
A pályaműveket a Budavári Önkormányzat által felkért zsűri bírálta el, amelynek elnöke Rolla János Kossuth-díjas hegedűművész, tagjai Pauk György hegedűművész, a londoni Royal Academy of Music professzora; Fekete Gyula zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezetője; Mácsai János zenetörténész és Zombola Péter zeneszerző, az MR Zenei Együttesek művészeti vezetője.
A zsűri tételenként választotta ki a nyertes kadenciát. Egybehangzó döntésük alapján az I., II. és III. tételhez is Záborszky Katariina komponálta a legjobb művet. A Finnországban élő hegedűművész így 3000 euró díjazásban részesül, továbbá bemutatkozhat a Beethoven Budán 2017 fesztivál nyitóhangversenyén, május 3-án a Budai Várban.
A Beethoven Budán Fesztivál és Kadenciaverseny ötletgazdája Dr. Nagy Gábor Tamás Budavár polgármestere, aki a tavalyi, nagysikerű - zongoristák számára kiírt - kadenciaverseny után idén a hegedűművészeket kívánta új Beethoven-interpretációk komponálására inspirálni.
A 18. alkalommal meghirdetett Beethoven Budán Fesztivál május 3. és 7. között lesz, és hét különleges koncerttel várja a zenerajongókat a Budai Várba.